Kuhinje so nepogrešljive v vsakem domu. V teh čudovitih prostorih ki jih bogatijo razne prijetne vonjave si pripravljamo hrano katero bomo z velikim užitkom pojedli, ker smo si jo skuhali in pripravili sami iz sestavin, ki smo jih samo kupili ali pa nabrali iz vrta, njive… Kuhinje so bile včasih umazane in črne, zaradi saj, ki so se nabrale ob gorenju, niso imele dimnikov kamor bi šel dim, vendar njihov namen je bil isti. Pripraviti jedačo za lačna usta.

kuhinje

Čez čas pa so se kuhinje kar dobro razvijale, in pojavljati so se začeli dimniki, plinski štedilniki in pečice, katere je bilo potrebno redno pregledovati, da kje po ceveh ne spušča plin, saj je lahko kaj kmalu kaj šlo rakom žvižgat. Potem so se pojavili še primitivne električne pečice in štedilniki. Sedaj pa imamo indukcijske kuhalne plošče, te delujejo drugače kot električni štedilniki in imajo tudi boljši izkoristek, tudi hitreje se segrejejo. Imamo že tudi tako napredne kuhalne plošče za kuhinje, da lahko same ugotovijo velikost posode, ter spremenijo in prilagodijo površino na plošči, ki se bo segrevala. Prednosti ki jih imajo te plošče so kar v velikem številu, so tudi bolj ekonomične, saj je vsa toplota usmerjena k ogrevanju posode in ne ozračja kot pri plinskem štedilniku.

Moderne kuhinje imajo tudi pomivalne stroje, v katerih se nabira umazana posoda ter se potem z zelo vročo vodo in posebnimi detergenti, ki razmaščujejo in razkužujejo, opere. Kuhinje morajo imeti tudi hladilnike, v katerih hranimo hrano, da zdrži dalj časa.

Dobro in zaželjeno pa je predvsem to, da imajo novejše kuhinje dovolj delovne površine kjer lahko režemo, sekljamo, odstavimo posodo, razvaljamo testo, raztegnemo testo za štrudelj, okrasimo torto, vse to naenkrat, kajti nikoli se ne ve, kdaj boste potrebovali dodatni prostor.