Vse več žensk se danes sprašuje kako čim hitreje in učinkoviteje shujšati. Pa res obstaja nek čarobni trik, ki nas naredi postavne in fit?

Hujšanje
Odgovor je žal negativen – za lepo postavo je treba enostavno delati in vzdrževati disciplino nad samim sabo. Kar pa ne pomeni da je hujšanje enako stradanju, kar si ženske pogosto predstavljajo. Če se v telo vnaša premalo hrane, se telo samodejno prestavi v “stanje varčnosti” in si prične delati zaloge maščob, ker ne ve kdaj bo spet naslednjič prišlo do hrane. Zato je pri hujšanju, kot pri vseh stvareh v življenju, zelo pomembna zmernost. Potrebno se je vsak dan dovolj gibati, tudi če ste zaposleni, se vedno najde 15-30 minut časa vsak dan. Veste kako pravijo – najslabša telovadba je tista, ki je niste naredili. Najboljši čas za vadbo je zjutraj, na tešče, saj takrat telo kuri predvsem maščobe, ki so njegova zaloga. Takoj ko zaužijemo hrano, telo kuri najprej hranilne snovi iz hrane šele nato preide na maščobne zaloge. Zelo pomembno je popiti dovolj vode, da je telo hidrirano in lahko funkcionira po svojih najboljših močeh. Poleg telesne vadbe je pri hujšanju pomembno paziti tudi na manjši vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov, pa na malce večji vnos kakovostnih beljakovin. Mogoče je za marsikoga presenetljiv podatek, da telo za hujšanje potrebuje tudi maščobe, ampak ne hamburgerjev, ocvrtega krompirčka in podobe hitre prehrane, temveč kvalitetne, lahko prebavljive maščobe ki jih vsebujejo živila kot so avokado, oreški, razna zdrava olja (olivno, kokosovo, sezamovo, svetlinovo, arganovo, itd;), saj se maščobe topijo v maščobah. Telo jih za pravilno delovanje metabolizma na dan potrebuje kar 40%.
Torej kako pravilno hujšati? Zdrava prehrana in gibanje morata postati način življenja, ne le kratka in začasna rešitev v boju proti odvečnim kilogramom. Nobena stvar se ne zgodi od danes do jutri, še najmanj pa lepa postava. Torej, zapeljite se danes v trgovino s kolesom, namesto z avtomobilom, odnesite kuverto na pošto peš, namesto čipsa prigriznite svež korenček ali cvetačo – vsak korak šteje.