Vaš jekleni konjiček je vaš ponos, zato je pomembno, da zanj ves čas skrbite in mu vedno ponudite največ. Motorna olja so element, ki zagotavlja tekoče gibanje delov motorja. Le dobro delovanje motorja vašega vozila pa vas bo pripeljalo do želenega cilja. Primerna motorna olja za boljše delovanje vozila so torej osnova in skrb vsakega voznika.

Kaj je motorno olje?

Osnovni namen motornega olja je mazanje delov motorja, hkrati pa motorno olje zmanjšuje trenje ter omogoča čiščenje, hlajenje in zaščito samega motorja. Sodobna sintetična motorna olja so še naprednejša in še kakovostnejša, zato jih lahko uporabljamo v vseh sodobnih vozilih.

 

motorna olja

Motorna olja zagotavljajo optimalno delovanje motorja vozila.

Sintetična motorna olja nastajajo v kemijsko dodelanem procesu in so praktično v celoti nadomestila prva motorna olja, ki niso imela konsistentne sestave in zato niso omogočala optimalnega delovanja motorja. Sintetična motorna olja imajo v primerjavi s prvimi olji večjo odpornost proti oksidaciji ter se bolje obnesejo pri izjemno visokih in nizkih temperaturah.

Sintetično motorno olje odlično opravlja različne funkcije. Te vključujejo: mazanje gibljivih delov motorja, zmanjšanje obrabe motorja, preprečevanje nastanka usedlin v notranjih delih motorja, hlajenje delov motorja, ohranjanje učinkovitosti porabe goriva motorja ter sodeluje pri odstranjevanju umazanije do naslednje menjave motornega olja.

Pri izbiri motornega olja je najbolje, da za mnenje o izbiri primernega izdelka povprašate strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri nakupu in so za svetovanje tudi ustrezno usposobljeni. Pomembno je, da izberete izdelek, ki je kakovosten in skladen s starostjo in motorjem vašega vozila.

Menjava motornega olja

Redno vzdrževanje vozila je vedno povezano z rednim pregledom nivoja motornega olja. Na težave nas v vozilu običajno opozori posebna lučka, ki naznanja, da je potrebno poskrbeti za zamenjavo motornega olja. Motorno olje zamenjamo hitro in zelo enostavno, redno izvajanje pa poskrbi za tekočnost in učinkovitost delovanja motorja vašega vozila. Z redno menjavo poskrbimo za odstranjevanje morebitnih nečistoč, ki se pojavijo v motorju vozil, zato je motorno olje in njihova menjava finančni vložki, ki se izplača.