Naši lasje so si med seboj precej različni, saj imajo drugačno zgradbo glede na tip las. Vsak las je sestavljen iz dveh delov: lasne korenine in stebla. Las sicer zraste iz lasnega mešička, ki ni viden, viden del lasu pa imenujemo lasno steblo. Sčasoma naša lasna vlakna zaradi staranja in škodljivih vplivov okolja začnejo izgubljati svoj sijaj. Zato pa neprava nega las lahko pripelje do poškodovanih las.  Izpadanje las in prhljaj sta zelo neprijetni in trdovratni nadlogi, ki lahko prizadeneta moške in ženske ne glede na starost, razlogi zanju pa so lahko zelo različni –  od starosti do bolezni, hormonov … Več nasvetov za nego las in kako izbrati pravi šampon za lase najdete na https://www.spletninasveti.si/sampon-za-lase-in-nega-las/

Nega las je pomembna, saj k temu prispevamo v zdravemu in lepemu lasišču. Paziti moramo, da ne uporabljamo preveč agresivni šampon za lase in uporabo prevročega fena. Lasišča med brisanjem ne drgnemo premočno, priporočljiva pa je nežna masaža lasišča, saj s tem stimuliramo prekrvavitev lasišča. Običajno se pred nego uporabi šampon, ki je v enaki liniji za nego las kot je regenerator in omogoča lasu boljše vpijanje in boljšo regeneracijo.

nega las

 

Seveda pa je treba izbrati pravi šampon za lase, ne pa da izberemo cenovno ugodnejši, saj naša nega las pripomore k lepoti lasa. Poznamo veliko vrst šamponov, od šamponov za tanke in mastne lasje, šamponi za obnovo, šamponi za sijoče lase … Ženske pa poleg šampon uporabljajo tudi balzam za lase, mleko za lase in še kaj bi se našlo.

Kako najti pravi šampon za lase? V ta namen je pomembno razumeti, da šampon očisti lase, vendar preden ga izberemo je treba določiti vrsto vašega lasišča. Najbolj pogosta težava pri večini je mastno lasišče in suhe konice. Za lasišče izberite blag in nežen šampon s pH 4,5-5-,5. Le ta bo lasišče dovolj razmastil in ga ne bo zdražil. Za ostalo dolžino las pa bi morale temnolaske uporabljati izdelke z večjo vsebnostjo vlage, razen za svetlolaske pa je treba paziti, da ni preveč vlage. Nega las je torej ključni del k lepoti našega lasišča.