PrehladKaj sploh je prehlad? To je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča kar več kot dvesto različnih virusov. Pri prehladu so prizadeta dihala, natančneje zgornji del. Ker prehlad povzroča toliko virusov, se lahko prehladimo večkrat na leto, najpogosteje pa se prehladimo pozimi.

Znaki za prehlad so pri dojenčkih in odraslih različni, najpogosteje pa se začnejo na notranjem mehkem delu nosu, žrelu in sinusih. Znaki za prehlad, ki so značilni za starejše otroke in odrasle so bolečine v sinusih, mišicah in ušesih, zamašenost nosu in izcedki iz nosa, kašelj, kihanje, glavobol in občutki zaspanosti. Pri dojenčkih se znaki prehlada kažejo s težavami s hranjenjem, zvišano telesno temperaturo, občutni nelagodja in nemira ter z oteklimi žlezami. Znaki prehlada se v večini pokažejo v enem dnevu ali dveh, sam prehlada pa traja približno en teden.

Prehlad povzročajo virusi, ki so v kapljicah zraka, katere vdihavamo ali na predmetih, katerih se dotikamo in se tako prenesejo v naš nos ali v naše žrelo. Naš imunski sistem tako reagira in občutimo boleče žrelo, glavobol ali ostale znake, ki so značilni za prehlad. Povzročitelji prehlada so navadno rinovirusi, drugače pa prehlad in okužbe dihal povzročajo tudi ostali virusi. Zaradi velikega števila virusov, ki povzročajo prehlad, se zato lahko prehlad večkrat ponovi.

Prehladimo se lahko vsi, saj je nalezljiv. Najbolj je nalezljiv po dveh do štirih dneh po pojavu simptomov prehlada. Oseba, ki je bila prehlajena pa lahko okužbo prenese do tri tedne. Prehlad se širi z delci v zraku, v zrak pa pride okužba s kašljanjem ali kihanjem. Prehlad se lahko prenese posredno ali neposredno s telesnim stikom z okuženo osebo. Prehlad ne povzroča večji težav in zapletov, čeprav so njegovi simptomi precej neprijetni in prehlad traja le en teden. pri redkih primerih pa se lahko zgodi tudi hujše vnetje sinusov, okužba pljuč, pljučnica ali poslabšanje astme.