Kako varni so rabljeni otroški avtosedeži?

Nakup rabljenega otroškega avtosedeža ni slaba naložba, a je pri tem potrebno preveriti kar nekaj stvari. Najprej je zelo pomembno, da otroški avtosedež ni bil udeležen v kakšni prometni neseči. V kolikor je že preživel prometno nesrečo, je lahko njegov material že načet in morebiti pri naslednji ne bo opravil svoje naloge 100 %. Morebiti je tudi to eden izmed razlogov, zakaj mnogi odsvetujejo nakup rabljenega otroškega avtosedeža.

Rabljeni avtosedeži imajo najrazličnejšo zgodovino, le od prodajalca je odvisno koliko vam bo povedal. A vedeti morate, da so nekateri v želji, da avtosedež prodajo pripravljeni tudi lagati. Tako vam svetujemo, da je najbolje, če pred nakupom rabljenega otroškega avtosedeža preverite njegovo starost, če je avtosedež star le kakšno leto, morda dve, je njegov nakup vsekakor smiseln. Nikar pa ne kupujte starih otroških avtosedežev.

otroški avtosedeži

Strokovnjaki so sicer mnenja, da je prelomno leto nekje okoli sedmega. Z leti namreč material postaja vse trši, v primeru prometne nesreče pa ni nujno, da bo opravil svojo funkcijo in lahko povzroči celo več škode. V ta namen imajo otroški avtosedeži oznake, kdaj so bili narejeni in  katere standarde izpolnjujejo. Tudi tako lahko preverite leto izdelave v kolikor vam je prodajalec ne pove. Vedno imejte v mislih, da je življenje otroka najpomembnejše in da ni denarja, ki bi lahko zbudil otroka v primeru smrti ali ga pozdravil v primeru resnih poškodb.

Vsekakor je najboljša oblika preventiva oziroma za otroka kupiti ustrezen otroški avtosedež. Slednje velja tudi za avtosedeže, katere uporabljajo stari starši. Velikokrat slišimo izgovor, saj ga uporabljam samo do vrtca ali pa saj se z njim peljem samo nekaj metrov. In kje neki piše, da se v teh nekaj metrih ne more zgoditi prometna nesreča? Slednji izgovori so nesmiselni in slabi.

Avtosedeži ne poskrbijo le za varnost, vendar tudi udobje otroka med vožnjo.