Vse oči svetovne športne javnosti so ta trenutek uprte v Brazilijo. Svetovno nogometno prvenstvo 2014 je namreč že v polnem teku, saj se bo čez nekaj dni že zaključilo tekmovanje v prvem skupinskem delu. Gre za jubilejno dvajsteto svetovno nogometno prvenstvo, ki ga tokrat kot rečeno gosti Brazilija. V tej največji južnoameriški državi so se organizatorji že nekaj let prej intenzivno ukvarjali s pripravami na prvenstvo, pa vendarle se je zgodilo, da nekaj štadionov še danes ni 100 % zgrajenih. Eden takih je štadion v Sao Paulu, ki je gostil tudi otvoritveno tekmo med domačo reprezentanco Brazilije in našimi južnimi sosedi s Hrvaške. Svetovno nogometno prvenstvo 2014 je že postreglo z vrsto presenečenj, morda kot največje omenimo zelo mizerno formo in rezultate aktualnih svetovnih prvakov Špancev, ki so “uspeli izgubiti” obe dosedanji tekmi, tako proti Nizozemski (1-5), kot tudi nekaj dni kasneje proti Čilencem in tako se nekdanji nepremagljivi nogometaši s Pirinejskega polotoka zanesljivo poslavljajo od boja za naslov svetovnega prvaka že po uvodnem delu.

Svetovno nogometno prvenstvo 2014

Sloviti brazilski stadion – Estádio do Maracanã

Nedvomno gre za enega najslabših obdobij španske nogometne reprezentance.  Za pozitivno presenečenje dosedanjega dela svetovnega prvenstva pa velja skromna reprezentanca Kostarike. Svetovno nogometno prvenstvo 2014 je namreč odprla s senzacionalno (a povsem zasluženo) zmago nad reprezentanco Urugvaja in tako imajo Kostaričani že danes priložnost, da se v primeru ugodnega rezultata na tekmi z Italijo uvrstijo v drugi del tekmovanja.

Svetovno nogometno prvenstvo 2014 se zaenkrat igra v treh terminih – po našem času so tekme ob 18h, 21h in ob polnoči. Poleg že omenjene Hrvaške, ki ima še vedno lepe možnosti za preboj v drugi krog, so svetovno nogometno prvenstvo 2014 tokrat kot aktivni udeleženci obiskali tudi reprezentanti Bosne in Hercegovine, ki jih že jutri zvečer ob polnoči po našem času čaka druga tekma v svoji skupini, proti reprezentanci Nigerije. Z zmago bi si nogometaši BiH ohranili tudi teoretične možnosti za nadaljnje tekmovanje. Vsekakor bo Svetovno nogometno prvenstvo 2014 do konca napeto in razburljivo, že zdaj pa številni analitiki in športni navdušenci največ možnosti za končni naslov pripisujejo domači reprezentanci in pa reprezentanci Nemčije.