Kako poteka varčevanje v skladih in zakaj? Torej varčujemo zato, da lahko nato lahko z privarčevanim denarjem kupili nekaj, kar si močno želimo. Koliko denarja bomo za varčevanje namenili je odvisno od nas samih. Seveda ni vsako varčevanje brez tveganja. Skoraj zmeraj je prisotno tveganje, da bomo izgubili vse kar smo v nek sklad vložili.

Mladi si mogoče drznejo v sklad vložiti več vendar, ko postanejo starejši in pametnejši se večinoma odločijo za manjše in s tem tudi manj tvegane odločitve čeprav to pomeni, da bodo privarčevali manj.  Statistika kaže, da je rast skladov v zadnjih leti še zmeraj večja kot če prislužen denar vložimo v banko.

varčevanje

Pomembno pa je, da se pred vlaganjem  oz. varčevanjem v skladih pogovorimo z finančnim svetovalcem in skupaj določimo finančni načrt, ki bi bil primeren za nas. Varčevanje pripelje do odrekanja zato se moremo na to pripraviti še posebej takrat ko imamo nizko plačo a si vseeno želimo privoščiti neko dobrino. Varčevanje je zelo pomembno saj le tako ohranimo nekaj denarja za čas ko ga bomo potrebovali. Ne glede na to kolikšne vsote privarčujemo moramo poznati tveganje, ki ga prinese varčevanje v skladih. Lahko dobimo veliko a hkrati lahko izgubimo vse. Denar lahko vložimo v različne sklade, ki nam obljubljajo zagotovljen prihodek vendar moramo sami po sebi preceniti komu lahko zaupamo in komu ne saj ne želimo, da bi vložen denar izgubili, če smo se zanj zelo potrudili. Vendar klub tveganju je varčevanje v skladih dobra investicija, če le ravnamo pravilno ter se poglobimo, raziščemo sami in se nato še posvetujemo kateri sklad je zanesljiv in kateri ne. Če skladov ne raziščemo predhodno se tveganje za izgubo denarja znatno poveča saj ne moramo biti prepričani če je nek sklad resnično dober ali pa tako pravijo le zato, da bi mi vanj vložili denar.