Izgorelost lahko doleti vsakega človeka, saj je današnji tempo življenja vse bolj hiter in naravnan k čim večji produktivnosti ter popolnosti, kar lahko povzroči veliko stresa. Zaradi pretiranih naporov, da bi dosegli čim boljše rezultate, pa je zelo pogosta tudi izgorelost športnikov – na spletni strani https://konopljazdravi.si/blog/izgorelost-terapija/ si lahko preberete več o tej temi, nekaj informacij pa boste dobili tudi v tem članku.

Trenerji imajo zelo pomembno vlogo pri izgorelosti športnikov – ravno oni so tisti, ki bi morali med prvimi opaziti znake izgorelosti oz. že treninge oblikovati tako, da ne bi povzročali preveč stresa in naporov, saj dolgoročno izpostavljanje pretiranim naporom hitro vodi v izgorelost. Šport je danes usmerjen le na zmage in odmevne rezultate, zato veliko trenerjev do nemogočega stopnjuje treninge oz. povečuje število treningov svojih varovancev, vse v želji, da bi hitro dosegli najboljše rezultate. Psihično in fizično zdravje posameznika je tu na stranskem tiru. Izgorelost športnikov se lahko zgodi kot posledica takšnih treningov, sploh če željeni rezultati vseeno ne pridejo – to pogosto vodi v umik športnikov iz samega športa oz. ga začnejo dojemati kot nekaj negativnega ali pa se udejstvujejo v športu samo še zato, ker morajo in ne ker bi si tega resnično želeli. Žalostno je, da se v pretirane treninge sili že zelo mlade ljudi, zato je izgorelost športnikov med mladimi zelo pogosta – tu bi pomembno vlogo lahko odigrali že starši, ki bi lahko otrokom razložili negativne vplive pretiranega ukvarjanja s športom.

izgorelost športnikov
Izgorelost športnikov se največkrat kaže tako, da kljub povečanemu številu treningov in njihovi intenziteti ne dosegajo pomembnejših rezultatov, prav tako pa so stalno utrujeni. Tovrstno vedenje lahko vodi tudi v bolj ali manj resne poškodbe. Edina učinkovita rešitev zoper izgorelost je ta, da se za nekaj časa umaknete iz sveta športa, veliko počivate in predvsem dovolj spite. Izgorelost zahteva dokaj dolgotrajno okrevanje, ki pa ga lahko z nekaterimi pristopi nekoliko skrajšamo.