Digitalni svet v katerem živimo nas vsakodnevno sili k uporabi spleta. Slednji je postal prostor tudi za združbe, ki delujejo namensko v škodo podjetij in uporabnikov, ki se spleta poslužujejo. Že veste kaj je kibernetski napad in kako se z njim ustrezno spopasti – več o tem v nadaljevanju.

Kaj je kibernetski napad?

Z besedno zvezo kibernetski napad običajno opisujemo vsak nedovoljen dostop do računalnika, računalniških sistemov ter celotnih mrež računalnikov, pri čemer je edini cilj škodovati tarči. Napad je osredotočen na onemogočanje dostopa, motnje, uničenje ali nadzor sistema računalnika, lahko pa napadalci spreminjajo, blokirajo, brišejo, pomnožijo ali pa ukradejo podatke, ki se nahajajo znotraj teh sistemov.

kibernetski napad

Napadalce, ki na tak način škodujejo posameznikom ali organizacijam imenujemo z izrazom hekerji. Gre za posameznike ali skupine, ki obvladajo tako pripravo in izvedbo celotnega napada. Pri tem pogosto iščejo pomanjkljivosti oziroma šibkosti v organizaciji sistema, zato je bistveno, da podjetja in posamezniki ves čas skrbijo za posodobitve sistema ter opreme, ki pred vdori hekerjev ščitijo.

Kaj hekerji s kibernetskim napadom pridobijo?

Kibernetski napadi so oblikovani, da povzročijo škodo. Ta lahko vključuje finančne pridobitve. Hekerski napadi s tem namenom so običajno usmerjeni v večja podjetja, kjer skušajo napadalci ukrasti občutljive podatke kot so osebni podatki zaposlenih ter podatki plačilnih kartic zaposlenih s čimer lahko hekerji dostopajo do denarja ali dobrin, pogosto pa s tem pridobijo tudi identitete uporabnikov. Napadi so običajno usmerjeni na način, da hekerji zaklenejo dostop do podatkov in v zameno za ponovni dostop zahtevajo finančno nakazilo.

Nekateri hekerski napadi pa so namenjeni ustvarjanju kaosa, zmede, frustracije ter širjenja laži. Eden od pogostih vzrokov za napad sega v željo po maščevanju, pri čemer lahko napadalci škodujejo ugledu posameznikov ali podjetja tudi zunaj meja. Subjekti napadov so pogosto direktorji podjetij oziroma osebe z visokimi položaji.

Kako preprečiti napade?

Preventivno delovanje pred hekerskimi napadi vključuje zadostno količino obrambe pred vdori, kamor sodijo požarni zid, protivirusni programi, skrb in prenova za programe nadzora nad sistemom, varnostna ravnanja, redno spreminjanje gesel ter nadzor na uporabniškimi računi ter podobno.