Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so obvezni pripomočki in del avtomobilske opreme, ko se v prometu prevaža otroke. Pomembno pri tem je, da so otroški avtosedeži uporabljeni vedno, četudi vožnja traja nekaj minut. Mnogi mislijo, da bodo z neuporabo pridobili veliko časa, ne zavedajo pa se hudih posledic, ki jih lahko ima takšno početje. V prometu se dogaja marsikaj, tudi pri majhnih relacijah in časih vožnje. Hitrosti so spet poglavje zase pri razumevanju. Mnogi, katerim so otroški avtosedeži namenjeni uporabi, se ne zavedajo sile pojemka. Mogoče bi jim bilo modro na tem mestu priporočiti ogled in preizkus demonstracije pojemka sile, ki je mogoča na prireditvah namenjenih ozaveščanju varnosti v prometu ali kakšnem preizkusnem centru. Večina tistih, ki se je soočila z pojemkom pri razmeroma majhnih hitrostih, danes niti za hip ne razmišljajo ko je potrebno uporabiti varnostni pas zase ali pa se odločajo ali naj se otroški avtosedeži uporabijo ali ne.

Varni in udobni otroški avtosedeži so le takrat, ko z lastnostim ustrezajo zakonom in predpisom ter so pravilno uporabljeni. Velikokrat se pozablja, da prisotnost in vse odlične lastnosti še ne pomenijo varnost, saj morajo poleg tega biti otroški avtosedeži praviloma uporabljeni. Pravilnost uporabe se tiče predvsem pravilne namestitve in uporabe varnostnih elementov, ter zahteve, da so otroški avtosedeži pravilno nameščeni v vozilu. Pravilna nameščenost v vozilu pomeni predvsem čvrsto privezanost, ki onemogoča, da se otroški avtosedeži premikajo. Predvsem je pravilna nameščenost pomembna v smeri preprečevanja posledic, ki nastanejo ob večjih pojemkih. Takrat nobena varnost všita v otroški avto sedež ne pomaga, saj se lahko sedež in z njim otrok premakne iz namenskega mesta, ter predstavlja nevarnost poškodb. V ta namen so varnostne elemente za pritrjevanje avtomobilski proizvajalci poenotili, tako se zmanjšajo možnosti napak pri pritrjevanju v več vozilih. Vsekakor se je modro v primeru dvomov za informacijo o pravilnosti pripenjanja obrniti na prodajalce, znance ali sorodnike. Vsi, ki so jih otroški avtosedeži že zaposlovali, bodo iz izkušenj znali povedat o pravilnem pripenjanju, ter tudi o pogostih napakah, ki se pri tem počnejo in se jih je smiselno izogibati.

Otroški avtosedeži so nadalje varni le takrat, ko so otroci v njem pravilno nameščeni. Pomembna je predvsem uporaba varnostnih elementov, kot je varnostni pas. Njegova zatezna sila mora biti pravilno uporabljena. Tudi sedež sam mora biti otroku primeren, kar pomeni ne pretesen ne preohlapen. Posebno pomembno je, da je opora glave primerna. V primeru večje sile je ravno ta del otroškega telesa najbolj izpostavljen sili trka.