Kontaktne lečeČe ne marate očal in jih nočete nositi pa čeprav ne vidite imam tukaj za vas rešitev in to so kontaktne leče, ki so enim že spremenile življenje drugim ga pa še bodo.

Kontaktne leče so na videz neopazni prosojni mediji, ki vam omogočajo, da vidite brez očal. Leče so nam dale popolna drugačen pogled na svet in jih lahko nosi kdorkoli. Če si želiš imeti leče se moraš prijaviti na pregled za kontaktne leče. Temu napredku pravimo čudež moderne tehnologije saj je zaradi novih oblik in materialov lažji in bolj udoben za uporabo. Sedaj so naredili še bolj kakovostne in učinkovitejše izdelke za čiščenje leč.

Pregled za kontaktne leče  se lahko opravlja v Optiki pri Stolnici, kjer so specializirani na področju mehkih kontaktnih leč in imajo na zalogi širok izbor različnih dioptrij in materialov. Ko se prijaviš na pregled vam bodo pregledali zdravje vaše očesne površine, kjer bo ležala leča. Nato vam bodo izmerili obliko vašega očesa in določili primerne kontaktne leče za vaše potrebe in vam dali na izbiro dnevne, ki so za enkratno uporabo, 14- dnevne, ki so za dva tedna in mesečne, ki zdržijo cel mesec brez, da bi jih dol vzel. Tam vas bodo tudi naučili o pravilni uporabi leč, kako preveriti, če je leča prav ali narobe obrnjena in kako morate lečo očistiti in hraniti. Ob učenju boste prejeli testne kontaktne leče, tekočino s katero boste spirali te leče, posodico kjer boste shranili te leče in navodila o uporabi. V tednu se boste vrnili na ponovni pregled, kjer vam bodo pregledali in vas vprašali kako vam leče ustrezajo, če vam ne se jih mora zamenjat z drugimi saj so vključene v testni paket tako kot pregled. Ko končaš pregled in postaneš redni uporabnik kontaktnih leč vam bodo svetovali, da se oglasite vsaj enkrat ne leto na pregledu.

Kot sem že prej napisal imajo več vrst kontaktnih leč. Mehke kontaktne leče se večinoma najbolj uporabljajo, ker jih menjamo vsaki mesec ali pa v krajšem razmaku drugače rečeno za enkratno uporabo. Na tržišču je več različnih proizvajalcev, ki ustrezajo ali ne ustrezajo uporabniku. Postopek vzdrževanja teh leč je lažji saj so zasnovane nekoliko bolj vzdržljivo. Najnovejše leče ki se imenujejo TrueEye predstavljajo prihodnost kontaktnih leč, ki so narejene iz silikona in imajo zmanjšan občutek suhosti, zračnosti in manjšo verjetnost, da bi se oko vnelo. Te leče so prvič na voljo uporabnikom, ki so lahko včasih izbirali samo med kakovostnim materialom 14- dnevnih ali mesečnih leč in med kakovostnim materialom dnevnih leč. TrueEye leče so prve leče brez kompromisov, kar pomeni da so najbolj udobne, priročne in zdrave kontaktne leče. Obstajajo tudi poltrde leče, ki so lažje za očistit in so dovolj varne za izvajanje številnih športov ampak ne borilnih oziroma kontaktnih športov in obstajajo tudi multifokalne in bifokalne leče, ki so narejene za ljudi srednjih let, ki so slabovidni.