Ko prenavljate kopalnico vam svetujemo, če je le možno, da upoštevate tudi ekološki vidik prenove. S tem boste na dolgi rok prihranili svoj teško prisluženi denar, zmanjšali boste porabo pitne vode, obenem pa še varovali okolje. Več si lahko preberete na www.prenovakopalnice.com, tukaj pa vam ponujamo tisto, kar je prav da veste, če se prenove kopalnice lotevate ekološko.

Najprej morate pomisliti na varčevanje z vodo. To pomeni, da morate vedeti kako trošiti vodo in pri tem paziti na njeno porabo in energijo. Začnimo pri uporabi stranišča. Ta predstavlja kar 27% porabe vode, saj pri enem izplakovanju izteče vode tudi do 10 litrov. To pomeni, da morate montirati ekonomični kotliček, ki ima sistem dvojenga izplakovanja. Omogoča, da se količina vode prilagodi trenutni potrebi, saj pri splakovanju potrošimo samo 3 do 6 litrov vode. Prostornina kotlička se lahko zmanjša tudi na način, da vanj postavimo opeko, ki jo zavijemo v plastično vrečko. S tem vsakič, ko splaknemo prihranimo do 2 litra vode.

prenova kopalnice

Naslednji potrošnik vode je tuš. Odrasla persona pri tuširanju porabi devno do 55 litrov vode, če pa vode med tuširanjem ne zapiramo pa jo porabimo v času pet minut celo tudi 140 litrov. Zato jezelo priporočljico, da je na tušu regulator, ki omejuje vodni pretok. Povprečno omogoča pretok vode 8 litrov v minuti. V kolikor niste sigurni, če imate nizko pretočni tuš namestite pod prho vedro in spustitr vodo. Če se bo v 20 sek nalilo vode za več kot 4 litre, potem nimate ekonomične prhe.

Poleg tega, da varčujete z vodo morate vedno vedeti tudi koliko imate vodo segreto oziroma ogrevano. Zavedajte se, da je kopalnica drugi največji porabnik energije, ki se je porabi predvsem pri vročih kopelih in prhah.

Ko se odločite za prenovo kopalnico je to tudi pravi čas, da namestite nov izpušni ventilator za odstranjevanje vlage, vonjav in plesni. Prezračevanje naj bo takšno, da je to izmenjavo možno tudi vedno dokazati in izmeriti. Razlogi, zakaj je prezračevanje z vrnitvijo toplote nujen v moderni gradnji, so naslednji: udobje, zdravstvene zahteve, varnost, raba energije, dodana vrednost in kakovost kopalnice.

Pri adaptaciji kopalnice ni nujno, da se omejite naslog. Izbiranje izmed množice naravi prijaznih materialov je zelo dobra izbira predvdem zaradi nizkih toksikoloških učinkov, vzdržljivosti in nizkega stroška vzdrževanja. Važno je, da veste, da imate na voljo mnogo okolju prijaznih keramičnih ploščic. Na volju imate celo že reciklirane ploščice. Prav tako imate danes na razpolago reciklirane kopalniške pulte. Ti so sestavljeni iz recikliranega stekla različnih barv in velikosti ter nekaj betona. Izbirate lahko tudi med varčnimi žarnicami, katere energetska učinkovitost je zelo velika – do 80 % manjša poraba elektrike ter dolgi rok trajanja .

Imeti lepo, funkcionalno, denarno ugodno ekološko obnovljeno kopalnico je idealni prostor za sprostitev ter užitek. V njej se morate počutiti srečnega in nadvse udobno.