Termometri se najdejo povsod okrog v našem življenju, zato skoraj vsi vemo, da je termometer naprava za merjenje temperature. A na svetu obstaja več vrst različnih termometrov in vsaka vrsta ima svoj namen oziroma vrsto uporabe. Vsi si pa skupaj delijo eno lastnost. Merijo temperaturo. Ko neki osebi omenimo termometer, se nemudoma spomni na termometer s katerim si merimo telesno temperaturo. In ima prav. A obstaja še precej različnih ostalih termometrov.

termometeriPrecej široko ponudbo termometrov najdemo tudi v slovenski spletni trgovini Inol.si. Na njihovi spletni strani se termometri in njihova ponudba delijo na kar nekaj kategorij kot so: direktni, kapilarni termometri (oboji delujejo na osnovi spremembe volumna polnila, ki se nahaja v tipalu termometra, sprememba volumna vpliva na membranske kapsule in mehanizem, ki te podatke prikaže z kazalcem), kontaktni termometri, bimetalni, industrijski stekleni, digitalni (namenjeni merjenju toplotnih pisav in prilagojenim vinskim cisternam) in kapilarni termometri ter termomanometri, ki se uporabljajo predvsem za merjenje tlaka in seveda temperature (primerno za kotlovnice).

Drugače poznamo kar veliko vrst termometrov in vsaka vrsta deluje na svoj princip. Poznamo kapljevinske ali tekočinske termometre tej delujejo principu raztezanja in krčenja tekočine z dviganje in spuščanjem temperature. Poznani so tudi plinski, ki delujejo na enak princip kot kapljevinski le, da tej vsebujejo pline. Poznamo tudi bimetalne kateri delujejo na principu dveh različnih kovin in na spremembi fizičnega stanje ene, ki se prav tako spreminja s temperaturo.

Prav tako pomembna lastnost termometrov je njihovo merilno območje, ki je odvisno kakšne vrste so. Tudi kapljevinski se med seboj razlikujejo po merilnem območju glede na tekočino s katero so bili narejeni. Na spletni trgovini inol.si največ termometrov meri temperature od -50°C pa do 150°C.

Najbolj se v količinah prodajajo bimetalni termometri zaradi izredno nizke, in dostopne cene. Na spletni trgovini inol.si jih lahko dobimo tudi že za 3€.