Kot ste lahko že iz naslova razbrali, bomo danes govorili o vhodno izhodne enote računalnika. Pomagali vam bomo razumeti, kaj to sploh je, kakšen je njihov namen, katere vhodno izhodne enote dan danes poznamo in katere enote so najbolj pogosto uporabljene oziroma uporabljane. Upamo, da boste iz tega članka izvedeli kaj novega oziroma, da se boste iz tega članka kaj novega naučili.

vhodno izhodne enote

V uvodu smo rekli, da bomo govorili o vhodno izhodne enote računalnika. Pa začnimo.

Kaj so to sploh vhodne enote računalnika? To so naprave, s pomočjo katerih uporabnik računalnika oziroma človek vnaša podatke oziroma ukaze v le tega, katere le ta pozneje obdela.

Katere vhodne enote poznamo dan danes? Dan danes pod vhodne enote štejemo na primer mikrofon, tipkovnico, skener, spletno kamero, napravo za zajem prstnih odtisov in tako dalje. Pod vhodne enote pa ne štejemo na primer miške. Mnogi se bodo začudili in se vprašali, kako pa to, da miška oziroma računalniška miška ni vhodna naprava oziroma enota računalnika. To pa zato, ker je miška oz. rač. miška sledilna naprava. Tako so jo uvrstili že prej in tako pač je.

Kaj so to sploh izhodne enote oziroma izhodne naprave računalnika? To so enote oz. naprave, ki nam prikazujejo podatke, katere jim računalnik naroči, da prikažejo. Na primer nam predvajajo zvok, nam prikažejo sliko in tako dalje.

Katere izhodne naprave poznamo? Poznamo na primer ekran, zvočnike, tiskalnik, slušalke in tako dalje.

Moramo pa omeniti eno posebnost, kar se tiče te teme. Če gledamo ekran, kot ekran pametnega telefona, ki deluje na dotik, potem je le ta tako izhodna, kot tudi vhodna naprava telefona, saj lahko preko nje razberemo in pošiljamo podatke oziroma ukaze.

V članku vam nismo našteli in opisali vhodno izhodne enote, saj bi naštevanje vseh le teh lahko vzelo veliko veliko časa. Našteli smo samo nekaj naprav, za katere menimo, da so te tiste osnovne, ki jih uporabljamo skoraj vsak dan pri naši vsako dnevni uporabi računalnika. Če imate kakršna koli vprašanja na temo vhodno izhodne enote, se ne bojte in napišite komentar, mi pa bomo probali oziroma poskusili na le tega odgovoriti v čim manjšem možnem času.