Primernost ali neprimernost robotske kosilnice terenu določi predvsem kupec z izbiro. Načeloma velja, da je robotska kosilnica najbolj učinkovita na preprostih travnih površinah pravilne oblike. Učinkovitost se zmanjšuje z večanjem števila ozkih prehodov, manjših gred ter drugih v različnih pogojih zahtevnejših površinah. Nekatere ovire so premagljive, druge žal ne. Dražji modeli omogočajo samodejno zaznavanje ozkih prehodov, površine pod raznimi grmovnicami lahko učinkovito kosi robotska kosilnica z pravilno postavitvijo kabla. Površina ob zidu, pa je na žalost nepremagljiva ovira.

Robotska kosilnica

Robotska kosilnica bo temu primerno pustila nekaj nepokošenih centimetrov zaradi vnaprej programirane varnosti. Višjo ali gostejšo travo ne bo mogla pokositi osnovna ali izhodiščna robotska kosilnica. Na drugi strani je za manjše površine in nezahtevne terene stran vržen denar dražja ali profesionalna robotska kosilnica. Pri izbiri so zato ključnega pomena izkušnje, lastne ali tuje. Če smo že imeli robotsko kosilnico, bomo pri nakupu naslednje zagotovo bistveno lažje izbirali novo.

Lastnosti, ki jih bomo potrebovali izberemo. Izpustimo pa neuporabne. Namesto v več funkcij, lahko investiramo v boljšo blagovno znamko. Če lastnih izkušenj nimamo, je najbolje obiskati prijatelje, sorodnike, znance ter druge lastnike robotske kosilnice. Poleg demonstracije osnovnih načel delovanja, so koristne tudi negativne izkušnje. To so spremembe željenih in zahtevanih lastnosti robotske kosilnice, ki bi jih lastniki dosedanje brez obotavljanja izvedli ob nakupu nove. Gre predvsem za različne kombinacije funkcij, senzorjev, dodatkov in podobno. Osnovna načela delovanja so razmeroma preprosta.

Robotska kosilnica se napaja na polnilni postaji, to je hkrati izhodišče in mesto zaključka delovanja. Od napajalne postaje se robotska kosilnica premika po travni površini in skrbi za njeno urejenost. Ko začne akumulator pešati, se robotska kosilnica vrne na polnilo postajo.

Po polnjenju akumulatorja, se celoten proces ponovi. Kako bo delovala, pa je potrebno nastaviti ter morebiti spreminjati. Osnova nastavitev je že izbira najbolj primernega mesta za polnilno postajo ter pravilna postavitev mejne žice.