V vsakem podjetju ki se ukvarja z obdelavo lesa je kontaktna brusilka skoraj da obvezna naprava. Uporabljamo jo v večih fazah obdelave. Uporabna je že pri pripravi lesa saj z njo lahko zbrusimo les tako da dobi pravo obliko in ni pregrob za obdelavo, kasnej jo uporabimo za popravke če je potrebno in na koncu za fino brušenje pred lakiranjem. Kontaktna brusilka mora biti natančna in vedno delujoča ko jo potrebujemo.

Kontaktna brusilka najprej nastavimo na želeno širino, moč in število obratov. Za tem postavimo kos lesa na mizo ki je lahko sestavljena iz valjev ali pa deluje kot tekoči trak ki s pomočjo vakuuma prisesa les na svojo površino nato zadrsamo les po mizi čez napravo v napravi je brusni trak ki se vrti z veliko močjo in veliko hitrostjo, brusni trak začne brusiti les takoj ko pride v kontakt z njim.

Brusilke imajo pogosto ugrajene izpihovalce traku zato da se na traku ne nabirajo ostanki lesa saj bi to upočasnilo brušenje in delo bi bilo slabše opravljeno. Imajo tudi ugrajene vakumske sesalnike ki posesajo večino prašnih delcev, tako delavnica ostane čista dlje časa. Kontaktna brusilka imajo tudi hidravlične zavore za ustavljanje motorja. Nekaterim kontaktnim brusilkam lahko dodamo različne dodatke kot so elektronski čevelj, ki omogoči boljše brušenje lakiranih površin, lahko tudi podaljšamo brusne trakove za hitrejše brušenje.

Za vsakega obrtnika ki se ukvarja s kakršno koli obdelavo lesa je kontaktna brusilka zelo uporabna naprava, saj s svojo veliko obdelovalno površino zbrusi les hitrejše, gladkejše in bolj enakomirno kot katera koli ročna brusilka. Zato se izplača pogledati ponudbo kontaktnih brusilk in kupiti eno ki bi bila primerna za vaše delo.